ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ
Είναι μια μη φλεγμονώδης πάθηση η οποία επηρεάζει το σχήμα του κερατοειδούς. Φυσιολογικά ο κερατοειδής έχει ένα σφαιρικό σχήμα, Σε ασθενείς με κερατόκωνο, ο κερατοειδής προσλαμβάνει σχήμα κώνου και προοδευτικά γίνεται πιο λεπτός. Το γεγονός αυτό επηρεάζει την ικανότητα του οφθαλμού να εστιάζει το φως στον αμφιβληστροειδή και σταδιακά επιδεινώνει την όραση.
ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ
Εξαρτάται από την εθνικότητα, αλλά κατά μέσο όρο εμφανίζεται σε 1 στα 450 άτομα στον πληθυσμό. Είναι λιγότερο συχνός στου καυκάσιους. Συνήθως η διάγνωση γίνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή λίγο πιο μετά καθώς τότε παρουσιάζονται τα συμπτώματα για πρώτη φορά
ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ
Σε πρώιμα στάδια, μπορούμε να βελτιώσουμε την όραση με γυαλιά ή με μαλακούς φακούς επαφής. Αργότερα, καθώς ο κερατοειδής σταδιακά γίνεται όλο και πιο λεπτός και το σχήμα του κωνοειδές, θα απαιτηθεί η χρήση σκληρών αεροδιαπερατών φακών επαφής (rigid gas permeable (RGPs)) προκειμένου να βελτιώσουμε την όραση. Σε πολύ προχωρημένα στάδια, οι φακοί επαφής δεν επαρκούν για να βελτιώσουν την όραση, και τότε θα χρειαστεί μεταμόσχευση κερατοειδούς.
- Η διασύνδεση κολλαγόνου (Corneal Cross-Linking ή CXL) είναι μια σχετικά καινούργια θεραπεία η οποία μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση της νόσου. Είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 94% των ασθενών και είναι μια απλή διαδικασία διάρκειας περίπου 30 λεπτών.
ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ?
Η διασύνδεση κολλαγόνου (Corneal Cross-Linking) εφαρμόζεται όταν υπάρξει επιδείνωση του σχήματος του κερατοειδούς Σε πιο νεαρά άτομα ο κερατοειδής είναι πιο ελαστικός και ο κερατόκωνος είναι πιο πιθανό να επιδεινωθεί. Μετά την ηλικία των 40 ετών, ο κερατοειδής συνήθως γίνεται πιο άκαμπτος και η διασύνδεση κολλαγόνου συνήθως δεν απαιτείται σε αυτές τις ηλικίες.