Διαβιτική αμφιβληστροειδοπάθεια
Παθήσεις

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Είναι μια από τις πιο σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις που αφορά τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η πάθηση αυτή προκαλεί σοβαρές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά τον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα αιμορραγίες, νέκρωση ιστού και δημιουργία νεοαγγείων.

Συνέπειες του διαβήτη στον οφθαλμό:

1.διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

2.καταρράκτης

3.γλαύκωμα

Συμπτώματα

-θολή όραση.

-οπτικό πεδίο με μαύρα κινούμενα στίγματα, σκοτεινές περιοχές και σκιές..

-διπλωπία.

-δυσκολία προσαρμογής στον χαμηλό φωτισμό και αντίληψης χρωμάτων.

-αιμορραγίες στο μάτι.

-πόνος στο μάτι και απότομη απώλεια όρασης.

Τύποι διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Α) Μη παραγωγική (αρχική μορφή της νόσου). Είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου που στο αρχικό της στάδιο χαρακτηρίζεται από ήπια συμπτώματα και παρουσία μικροανευρυσμάτων ενώ σε προχωρημένο στάδιο παρατηρείται διαρροή υγρού και οίδημα.

Β) Παραγωγική (προχωρημένη μορφή της νόσου) που χαρακτηρίζεται από την παρουσία νέων αιμοφόρων αγγείων τόσο στην κεφαλή του οπτικού νεύρου όσο και σε άλλες περιοχές του αμφιβληστροειδούς. Υπάρχει μεγάλο κίνδυνος απώλειας της όρασης λόγω αιμορραγίας των νεοαγγείων καθώς και κίνδυνος για ελκτική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς από έλξεις ενδοαγγειακών μεμβρανών. Εφαρμόζεται θεραπεία με φωτοπηξία με ακτίνες LASER με σκοπό την υποστροφή των νεοαγγείων.

Αντιμετώπιση

-Φωτοπηξία με LASER, είναι η θεραπεία εκλογής σε περιπτώσεις ύπαρξης νεοαγγείων που αιμορραγούν με στόχο την εμπόδιση της ανάπτυξης αυτών των αγγείων και σταθεροποίηση της όρασης.

-Ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις/ενέσεις για την αντιμετώπιση παθολογικής νεοαγγείωσης και οιδήματος του αμφιβληστροειδούς.

-Κρυοθεραπεία για εκτεταμένες θολερότητες αίματος στο υαλοειδές.

-Βιτρεκτομή σε προχωρημένες περιπτώσεις παραγωγικής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Ανεξάρτητα με τις προαναφερθείσες θεραπείες, ο διαβητικός ασθενής πρέπει πάντοτε να ελέγχει συστηματικά τα επίπεδα σακχάρου του και να ακολουθεί την φαρμακευτική αγωγή που του έχει χορηγηθεί. Απαραίτητες καθίστανται και οι συχνές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο.