Ποιος είναι ο σκοπός του χειρουργείου:

  1. Για να βελτιώσει την ευθυγράμμιση των οφθαλμών και να ελαττώσει τη γωνία του στραβισμού.
  2. Σε ορισμένους ασθενείς, για να μειώσει ή να εξαλείψει την διπλωπία.
  3. Ορισμένες φορές για να διορθώσει τυχόν ανώμαλη αντισταθμιστική θέση κεφαλής.

Πως γίνεται το χειρουργείο

Με την επέμβαση αυτή μετακινούμε κάποιους από τους μύες που κινούν το οφθαλμό. Οι μύες αυτοί βρίσκονται στην επιφάνεια του οφθαλμού. Ο οφθαλμός δεν αφαιρείται ποτέ από τον κόγχο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου! Χρησιμοποιούμε ράμματα για να μετακινήσουμε τους μύες σε διαφορετική θέση, να τους χαλαρώσουμε ή να τους κάνουμε πιο ´σφιχτούς´. Ο ασθενής συνήθως παραμένει στο νοσοκομείο για μερικές ώρες.

Υπάρχουν 2 είδη επεμβάσεων στους ενήλικες:

1. Χωρίς ρυθμιζόμενα ράμματα

Η επέμβαση στραβισμού πραγματοποιείται συνήθως υπό γενική αναισθησία. Συνήθως διαρκεί γύρω στη 1 ώρα.

2. Με ρυθμιζόμενα ράμματα

Με τη χρήση ρυθμιζόμενων ραμμάτων είναι δυνατό να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένους τύπους στραβισμού. Για παράδειγμα σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση στραβισμού ξανά στο παρελθόν ή σε περιπτώσεις στραβισμού λόγω τραύματος ή λόγω δυσθυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας.

Το κύριο μέρος της επέμβασης πραγματοποιείται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία.

Όταν ο ασθενής ξυπνήσει, τότε μπορούμε να ρυθμίσουμε την τελική θέση των μυών. Αναισθητικές σταγόνες χρησιμοποιούνται σε αυτό το στάδιο, ωστόσο μπορεί να αισθανθείτε πίεση στον οφθαλμό. Εάν φοράτε γυαλιά για μακριά ή κοντά, θα πρέπει να τα έχετε μαζί σας την ημέρα του χειρουργείου.

Είναι αποτελεσματική η χειρουργική επέμβαση;

Κατά μέσο όρο, υπάρχει βελτίωση στο 90% των ασθενών. Υπάρχει μικρή πιθανότητα η τελική θέση των οφθαλμών να μην έχει διορθωθεί απόλυτα, επειδή το μέγεθος της μετακίνησης που υπολογίζουμε για να κάνουμε στους μύες, δεν είναι πάντα προβλέψιμο. Σε ασθενείς πχ με το ίδιο ακριβώς μέγεθος στραβισμού, μπορεί το ίδιο ακριβώς μέγεθος μετακίνησης των μυών για κάποιους να είναι απόλυτα σωστό ενώ για άλλους μπορεί να είναι λίγο ή να είναι πολύ.

Ακόμα κι αν οι οφθαλμοί είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι μετά το χειρουργείο, υπάρχει η πιθανότητα να απαιτηθεί και άλλη χειρουργική επέμβαση αργότερα στη ζωή του ασθενούς. Εάν δημιουργηθεί ξανά στραβισμός στο μέλλον, μπορεί ο οφθαλμός να παρεκκλίνει προς την ίδια ή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα συμβεί αυτό.

Με το χειρουργείο, είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από τα γυαλιά, ή και να θεραπεύσουμε ένα ‘τεμπέλικο’ μάτι;

Όχι. Το χειρουργείο δεν επηρεάζει την ανάγκη για γυαλιά και δεν βελτιώνει την όραση ενός αμβλυωπικού οφθαλμού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι πιθανές επιπλοκές του χειρουργείου;

Γενικά το χειρουργείο του στραβισμού είναι μια ασφαλής επέμβαση. Οι επιπλοκές συνήθως δεν είναι σοβαρές και πολύ σπάνια μπορούν να προκύψουν πιο σοβαρές επιπλοκές.

Υποδιόρθωση ή υπερδιόρθωση

Επειδή το χειρουργείο δεν είναι πάντα εντελώς προβλέψιμο, μπορεί να παραμείνει ένα μικρό ποσό στραβισμού, ή να αλλάξει η κατεύθυνση του στραβισμού. Σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό είδος στραβισμού. Εάν αυτά τα προβλήματα προκύψουν, μπορεί να χρειαστεί επιπρόσθετη χειρουργική επέμβαση.

Διπλωπία

Συχνά υποχωρεί σε μερικές μέρες ή εβδομάδες, ή σπάνια μπορούν να χρειαστούν ακόμη και μήνες για να εξαλειφθεί.